Wat is groen gas?

Groene stroom is welbekend bij de Nederlandse consument. Doorgaans gaat het om windenergie, waterkrachtenergie of zonne-energie. Hoe zit het eigenlijk met groen gas? Wat is de duurzame variant van gas?

Twee typen groen gas

Er bestaan twee typen groen gas: CO2-gecompenseerd gas en biogas. Er is meer gecompenseerd gas dan biogas. Dat is eigenlijk erg jammer, want CO2-gecompenseerd gas is namelijk nog wel gewoon aardgas. Groen gas is echter nog niet grootschalig beschikbaar.

CO2-gecompenseerd gas

CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarbij de CO2-uitstoot, die vrijkomt tijdens het productieproces, wordt gecompenseerd. Tijdens het productieproces komt er dus CO2 vrij en daarom zorgt men er op een andere plek voor dat de CO2 uit de lucht wordt onttrokken. Veel energieleveranciers planten bijvoorbeeld bomen aan. Ook worden bestaande bossen vaak beschermd door de energieleveranciers. Ook investeren in duurzame, soms ook buitenlandse projecten, behoren tot de mogelijkheden. Verschillende energieleveranciers gaan daar ook verschillend mee om. In sommige gevallen kunt u zelf kiezen waar uw geld heengaat.

Biogas

Het groene alternatief is biogas. Het wordt geproduceerd met behulp van natuurlijke energiebronnen. Hierbij kunt u onder andere denken aan gft-afval, rioolslib, gevallen bladeren en koeienmest. Deze natuurlijke ‘producten’ noemt men biomassa. Dit dient vervolgens gegist te worden. Het kooldioxide moet namelijk verdwijnen uit het biogas. Vervolgens wordt het dan ook daadwerkelijk omgezet tot groen gas. Dit kan via het energienet naar de woningen in Nederland.

Deze natuurlijke materialen raken nooit op. Immers blijven bomen altijd bladeren laten vallen. Ook koeien blijven altijd mest achterlaten, zullen we maar zo zeggen. Helaas is groen gas echter nog niet breed beschikbaar in Nederland. De hoeveelheid neemt gelukkig langzamerhand wel toe.

Certificaten voor groen gas

Energieleveranciers kunnen met behulp van certificaten aantonen hoe duurzaam het gas daadwerkelijk is geproduceerd. Deze certificaten werden in het leven geroepen, omdat verschillende energieleveranciers logen over de opwekking van stroom. Men noemde zich een groene energieleverancier, terwijl het gewoon grijze stroom betrof. Daarom zijn de certificaten in het leven geroepen, zo ook voor groen gas.

Certificering voor biogas

Vertogas keurt het biogas. Dit is een dochteronderneming van het grotere Gasunie, welke het landelijk beheer van gas voor zijn rekening neemt. Via een procedure controleren zij of het daadwerkelijk van groen gas betreft én wat de kwaliteit daarvan is. De kwaliteit moet namelijk overeenkomen met de kwaliteit van aardgas.

Certificering van CO2-gecompenseerd gas

Ook voor CO2-gecompenseerd gas bestaat er een keurmerk. Bepaalde projecten leveren simpelweg een certificaat op. Energieleveranciers kunnen deze certificaten kopen en daarmee kunnen zij aantonen dat zij CO2-gecompenseerd gas aanbieden.

Groene stroom én gas vergelijken?

Wilt u graag overstappen naar een duurzame energieleverancier? Maak dan gebruik van onze handige energievergelijker. In het overzicht kunt u gemakkelijk aangeven dat u alleen duurzame energieleveranciers wilt vergelijken. U kunt hierbij ook selecteren dat u graag CO2-gecompenseerd gas wilt. Daarmee draagt u uw steentje bij aan het milieu! Vergeet niet uw postcode + huisnummer en verbruik in te voeren. Op basis daarvan kunt u namelijk gepersonaliseerd energie vergelijken.

5.3/10 - (7 stemmen)