Uitgaven op eigen risico zorgverzekering beperken

Jaarlijks betaalt u tot maximaal 385 euro eigen risico. Helaas is het eigen risico voor veel mensen helaas slecht nieuws. Zo betalen chronisch zieken ieder jaar deze kosten weer en zijn deze mensen standaard het bedrag al kwijt. Als u niet vaak ziek bent, kunt u echter het eigen risico beperken. In dit artikel: de uitgaven op eigen risico van de zorgverzekering beperken.

  1. Huisarts en kleinere behandelingen

Als u naar de huisarts gaat, betaalt u geen eigen risico. Gelukkig kan een huisarts de kleine behandelingen voor u uitvoeren. Een moedervlek verwijderen of een spiraaltje zetten zijn beide handelingen die een huisarts kan uitvoeren. In sommige gevallen zal een huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. Dat is natuurlijk niet erg, maar dat kost wel degelijk eigen risico. In sommige gevallen kan het dan ook lonen om aan de huisarts te vragen of hij/zij u kan doorsturen naar een andere huisarts, die een bepaalde behandeling wel uitvoert.

  1. Huisartsenpost of spoedeisende hulp?

Moet u plotseling in het weekend naar de dokter voor een spoedgeval? Veel mensen kiezen ervoor om naar de spoedeisende hulp te gaan. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig, maar gaat het wel ten koste van uw eigen risico. Om die reden kunt u er beter voor kiezen om naar de huisartsenpost te gaan. Immers is de huisarts gratis, terwijl ziekenhuisbehandelingen dat niet zijn.

  1. Ziekenhuistarieven vergelijken

De ziekenhuistarieven kunnen flink verschillen per ziekenhuis. Het verschil kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro’s. Als u een verhoogd vrijwillig eigen risico heeft, kan het ook lonen om te vergelijken.

Jaarlijks zorgverzekering vergelijken

Het loont altijd om jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken. In het ene jaar zult u iets meer nodig hebben qua aanvullende verzekeringen, terwijl u het andere jaar dat misschien helemaal niet nodig heeft. Als u bijvoorbeeld een verre reis boekt, kan het raadzaam zijn om aanvullend verzekerd te zijn. Dan kunt u bijvoorbeeld (gedeeltelijk) de kosten van inentingen en/of vaccinaties terugkrijgen. U kunt vóór 1 januari overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Lukt dat niet, dan zult u weer bijna een jaar moeten wachten voordat u kunt overstappen.

4.1/10 - (7 stemmen)