Thuis uw internet versnellen

Heeft u thuis sloom internet, maar heeft u wel een goed internetpakket via uw provider? Het hoeft niet altijd aan uw provider te liggen. Er zijn in huis namelijk ook verschillende factoren die meespelen in de internetsnelheid. Thuis uw internet versnellen is gemakkelijker dan u denkt. Met behulp van deze praktische tips beschikt u straks over sneller internet.

Vooraf: meet uw internetsnelheid

Voordat u aan de slag gaat met de onderstaande tips, is het raadzaam om uw internetsnelheid te meten. Hiervoor zijn verschillende websites beschikbaar, waaronder beta.speedtest.net. Als u de test via een computer uitvoert, is het belangrijk dat deze is aangesloten op de kabel. Via Wi-Fi is de snelheid van uw internet namelijk lager. Als de snelheid erg afwijkt van de beloofde snelheid, is het raadzaam om contact op te nemen met uw provider. Wellicht kunnen zij daar nog invloed op uitoefenen.

In sommige gevallen kunt u ook de pech hebben dat uw huis ver verwijderd is van de wijkcentrale. Hoe dichter u bij de wijkcentrale zit, hoe sneller uw internetverbinding doorgaans is. Als u alles-in-1-pakketten vergelijken gaat, kunt u daarom ook uw postcode invoeren. Op basis van uw postcode en huisnummer kan de vergelijkingstool dan ook gemakkelijk en snel een goede inschatting maken van de internetsnelheid op uw woonadres.

Verbeter uw Wi-Fi-ontvangst

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel apparaten die werken op Wi-Fi. Iedereen in huis heeft waarschijnlijk een smartphone, een aantal hebben een computer of laptop en een ander heeft weer een tablet. Ook werken er tegenwoordig gameconsoles, koffiezetapparaten en wasmachines op Wi-Fi. Hoe meer mensen er op het Wi-Fi-netwerk zitten, hoe trager het ook wordt. Daarnaast speelt ook de afstand tussen de modem en het Wi-Fi-vragende apparaat mee in de snelheid. Hoe groter de afstand is tot de zender, hoe zwakker het signaal ook is.

Daarnaast zijn er ook huishoudens die ervoor kiezen om de modem in de meterkast te plaatsen. Dat kan ook negatieve effecten hebben op de ontvangst, omdat het min of meer achter gesloten deuren zit. Daarom is het raadzaam om de volgende tips te volgen:

  • Probeer de router of modem eens te plaatsen buiten de meterkast: u zult waarschijnlijk al veel verschil merken;
  • Leg de router of modem bij voorkeur zo hoog mogelijk, zodat de signalen gemakkelijker kunnen worden opgepakt;
  • Zet de router bij voorkeur recht op;
  • Plaats een access point om het signaal te versterken in ruimtes.

Repeater of Wi-Fi-range-extender

Het kan zijn dat u in bepaalde ruimtes een slechter Wi-Fi-bereik heeft. Dan kan het lonen om een repeater of Wi-Fi-range-extender te kopen. Op die manier heeft u min of meer een extra modem en heeft u een beter bereik in die bepaalde kamer (omdat u simpelweg dichterbij het tweede modem zit).

Losse access point installeren

Hierboven beschreven we de access point al. Hier volgt een uitgebreidere uitleg. Moeilijk te bereiken kamers kunnen worden versterkt met behulp van een access point. Het geeft het internetsignaal door aan de betreffende kamers met behulp van een netwerkkabel.

Stroomnetadapter met Wi-Fi

Met behulp van een stroomnetadapter met Wi-Fi kunt u de snelheid ook aanzienlijk versnellen. U kunt al een eenvoudig model kopen vanaf circa 40 euro en de adapters zijn over het algemeen eenvoudig te installeren.

Versnel uw computer

Oudere computers kunnen gewoonweg minder snel werken dan een nieuwe computer. Dat geldt ook voor het internet dat hierop wordt gebruikt. Door uw computer op te schonen kunt u uw internet ook versnellen.

Vermijd grote advertenties: installeer een adblocker

Als u op het internet surft komt u, mits u een adblocker heeft, allerlei advertenties tegen. Deze advertenties zijn ontzettend groot. Het zijn vaak meerdere advertenties per pagina en dat zorgt voor een grote hoeveel MB’s. Door een adblocker te installeren, omzeilt u de advertenties en hoeft u minder van de internetpagina te laden.

Download bij voorkeur over de kabel

Als u iets wilt downloaden, kunt u het beste downloaden via de kabel. Dat gaat veel sneller dan WI-Fi. Doe dit bij voorkeur op een computer en niet op meerdere.

Tóch nog niet snel genoeg?

Heeft u de bovenstaande tips gevolgd, maar ziet u nog maar weinig resultaat? Dan kan het ook gewoonweg lonen om over te stappen naar een nieuwe internetaanbieder. Met behulp van onze handige vergelijkingstool kunt u gemakkelijk internet vergelijken en gemakkelijk overstappen.

2.9/10 - (12 stemmen)