Is glasvezelinternet écht zo snel?

Glasvezelinternet is sterk in opkomst. Het is nog maar een aantal jaren beschikbaar, maar het wordt wel in steeds meer wijken (en gemeenten) aangelegd. In 2014 hadden circa twee miljoen woningen glasvezel voor deur, maar nog niet iedereen maakte daar gebruik van: ongeveer een derde koos voor deze techniek. Het is immers ook iets duurder dan de kabel of dsl en niet iedereen heeft behoefte aan hogere kosten.

Wilt u ook kijken of er glasvezelinternet beschikbaar is in uw regio? Start dan met internet vergelijken en doe de postcodecheck!

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezelinternet gaat vanzelfsprekend via glasvezel. Dit is een dunne, sterke draad van glas die signalen snel en veilig kan versturen over grote afstanden. De grote bandbreedte en de grote afstand zijn twee aantrekkelijke kenmerken van deze techniek. Het is zelfs mogelijk om net zo snel te uploaden als te downloaden. Dat is niet mogelijk bij andere technieken, zoals kabel en dsl.

Is glasvezelinternet echt zo snel?

Ja! Glasvezelinternet kan hele hoge snelheden bereiken. Diverse internetproviders bieden internetsnelheden aan van 50, 100 en zelfs 500 Mbps. Enkele kleinere internetleveranciers hebben ook nog pakketten van 30 Mbps. De snelheden zijn symmetrisch, wat wil zeggen dat u net zo snel kunt uploaden als downloaden. Dat is erg uniek. De snelheid is echter wel afhankelijk van verschillende factoren. Datzelfde geldt eigenlijk ook altijd voor kabel en dsl. Sinds 2013 zijn internetaanbieders echter verplicht om de realistische snelheid te vermelden. Daarom kunt u ook het beste gebruikmaken van onze vergelijkingstool. Op basis van uw woonadres kunt u dan direct bekijken welke snelheid u kunt behalen op uw woonadres.

Symmetrische snelheden

Een groot voordeel van glasvezelinternet ten opzichte van haar concurrenten, dsl en kabel, is dat de uploadsnelheid vele malen hoger is. De snelheid geeft gemakkelijk aan hoe snel u bestanden kunt versturen. Dat is vooral van belang wanneer u bijvoorbeeld vaak foto’s uploadt op het internet, video’s verstuurt of wanneer u vaak zware bestanden moet sturen via het internet. U hoeft dan minder lang te wachten.

snel internet via glasvezel

Aanbieders glasvezelinternet

Gelukkig heeft u in Nederland de mogelijkheid om zelf een provider te kiezen. Eind 2016 hadden 2,65 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting. Men verwacht dat dit aantal in 2021 toeneemt tot ruim drie miljoen huishoudens. Circa 38 procent van de huishoudens zal dan toegang hebben tot de verbinding. Vooral in het noorden van Nederland loopt men nog een beetje achter. In Flevoland, Gelderland en Utrecht kunnen consumenten al volop genieten van glasvezelinternet.

Glasvezelproviders

Momenteel is KPN de grootste aanbieder van glasvezelinternet. Een andere grote speler is XS4ALL. Sinds 2012 zijn ook Telfort, Stipte en Tele2 van start gegaan met de techniek. Later gingen andere populaire aanbieders, zoals Vodafone en Online.nl ook van start. Als u wilt weten welke aanbieders voor u van toepassing zijn, kunt u internet vergelijken via onze internetvergelijkingstool.

Kiest u voor dsl, kabel of glasvezel?

Op zich vallen de kosten van glasvezelinternet anno 2018 relatief mee. De prijs van een alles-in-1-pakket is al vanaf 45 euro per maand. Wel kunt u goedkoper uit zijn als u kiest voor een lagere snelheid via dsl of de kabel. Voornamelijk ADSL is dan voordelig.

3.3/10 - (16 stemmen)