Het verschil tussen een router en een modem

Een router en een modem? Vaak worden de twee met elkaar verward. Echter zijn het wel degelijk twee verschillende dingen. Zowel de router als de modem spelen een belangrijke rol bij uw internetverbinding. Wat is precies het verschil tussen een router en een modem? U leest het in dit artikel.

Om het verschil te kunnen uitleggen, is het belangrijk dat u weet wat de twee termen inhouden. Hieronder leggen we twee verschillende termen uit.

Wat is een modem?

Een modem is een apparaatje dat zorgt voor een werkende internetverbinding. Het apparaat dient als een soort vertaler. Het zorgt ervoor dat informatie naar een computer, tablet of smartphone wordt gestuurd. Ook andere elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld uw televisie of misschien wel uw Wi-Fi-koffiezetapparaat, hebben daarvoor een modem nodig. Andersom zorgt de modem er tevens voor dat de internetprovider signalen krijgt.

Wat is een router?

Thuis heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere apparaten. Zo kunt u tegelijkertijd surfen op een smartphone, een tablet en een computer. De router zorgt voor een ‘route’, waardoor het signaal wordt verdeeld over de verschillende elektronische apparaten. Ook zorgt diezelfde router voor communicatie tussen de verschillende toestellen. Daarmee ontstaat het netwerk, welke vervolgens weer is opgebouwd aan de hand van kabels of het draadloze netwerk.

Het verschil tussen een router en een modem

Het verschil tussen een router en een modem is simpel: een modem gebruikt u om de in- en uitgaande signalen te verwerken. Een router wordt weer aangesloten op het modem, die er vervolgens voor zorgt dat de verschillende apparaten een internetsignaal kunnen ontvangen.

2-in-1-kastje

Veel huishoudens hebben tegenwoordig echter een 2-in-1-kastje. Dat wil zeggen dat zowel de modem als de router verwerkt zijn in dit kastje. Dat is natuurlijk ontzettend gemakkelijk, want dan hoeft u slechts een apparaatje te installeren.

Internet vergelijken?

Wilt u graag besparen op uw internetabonnementskosten? Dan kunt u gemakkelijk internet vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Binnen slechts enkele minuten kunt u gemakkelijk overstappen naar goedkoopste internetaanbieder. Dat levert op jaarbasis al gauw enkele tientjes tot honderden euro’s op.

5.2/10 - (6 stemmen)