Eigen zonnepanelen: wat levert het op?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor eigen zonnepanelen, maar wat levert het nu eigenlijk precies op? Haalt u de investering er weer uit? U leest het in dit artikel.

Nederlanders en zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een eigen, duurzame stroomvoorziening. Zonnepanelen zijn daarbij erg populair. Gemiddeld wekken Nederlanders circa 2.100 kilowattuur per huishouden per jaar. Dat is relatief veel als u nagaat dat een gemiddeld Nederlands gezin op jaarbasis circa 3.500 kilowattuur verbruikt. Wellicht zeggen die enkele duizenden kilowattuur u niet zoveel en daarom leggen we dat graag uit.

Het aantal zonnepanelen is belangrijk als indicatie

Hoe meer zonnepanelen u op het dak heeft, hoe meer stroom u ook opwekt. De meeste Nederlandse huishoudens hebben circa tien stuks op het dak. Daarmee kunt u circa 2.100 kilowattuur per jaar opwekken. Daarmee kunt u een flink aantal apparaten laten draaien. Hieronder treft u een handig overzicht met de verschillende apparaten.

  • Koelkast en vriezer – 550 kilowattuur op jaarbasis;
  • Verlichting – 485 kilowattuur op jaarbasis;
  • Computer en laptop – 315 kilowattuur op jaarbasis;
  • Televisie – 300 kilowattuur op jaarbasis;
  • Vaatwasser – 325 kilowattuur op jaarbasis;
  • Wasmachine – 140 kilowattuur op jaarbasis.

Daarmee komt het totale verbruik uit op 2.025 kilowattuur op jaarbasis. De zonnepanelen op het dak dekken het totale verbruik van bovenstaande elektronische apparaten. U kunt daarmee grotendeels uw eigen behoefte voorzien.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

Eigen zonnepanelen wat levert het op

Wekt u meer op dan dat u verbruikt?

Het kan natuurlijk ook zijn dat u een enorm dak heeft. Daar kunt u ook meer panelen op laten plaatsen. Wekt u dan meer op dan dat u daadwerkelijk verbruikt? Dan kunt u in dit geval gebruikmaken van een aantrekkelijke salderingsregeling. Dat wil zeggen dat stroom terug levert aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier. Zo gaat de duurzame stroom niet verloren.

Bespaar op uw elektronische apparaten

Het is natuurlijk raadzaam om zuinig om te gaan met uw elektronische apparaten. Daarom is het belangrijk dat u onder andere kiest voor elektronische apparaten met een hoog energielabel. Verder zijn er natuurlijk ook nog andere energiebesparende maatregelen die u kunt volgen. Zet de vaatwasser alleen als deze helemaal vol is of draai alleen wasjes wanneer de trommel helemaal vol zit. Als u op die manier ook nog energie bespaart, kunt u uw eigen huis zoveel mogelijk voorzien van eigen stroom.

Energie vergelijken?

Komt u er niet onderuit om toch nog een beetje stroom af te nemen bij uw energieleverancier? Dan wilt u dit natuurlijk zo voordelig mogelijk afnemen. Gelukkig kunt u daarom energie vergelijken. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u gemakkelijk en snel bekijken welke energieleverancier in uw geval het voordeligste is.

1.8/10 - (11 stemmen)