Besparen op auto-onderhoud

Auto-onderhoud is een flinke kostenpost. In principe moet u sowieso uw auto onderhouden door middel van een kleine en grote beurt. Bovendien moet uw auto jaarlijks naar de APK (Algemene Periodieke Keuring). Dat brengt de nodige kosten met zich mee. Toch kunt u ook besparen op auto-onderhoud, zodat het allemaal wat dragelijker wordt. U leest verscheidene tips in dit artikel.

1. Schade opgelopen? Bekijk of u het zelf kunt betalen

Heeft uw auto schade opgelopen? U kunt er dan voor kiezen om naar de verzekeraar te gaan. Op die manier hoeft u de kosten niet zelf te betalen, toch? Dat is niet helemaal waar, want het aantal schadevrije jaren gaat namelijk achteruit. Het gevolg daarvan is dat u meer premie moet betalen. In sommige gevallen is het dan ook verstandiger om de schade zelf te financieren.

2. Rijd netjes

Felle bochten, hard remmen en met hoge snelheden rijden. Sommige autobestuurders rijden nou eenmaal zo. Echter heeft dat wel een negatieve werking op de auto. Onderdelen zullen immers sneller slijten en zijn daardoor sneller aan vervanging toe. Roekeloos rijgedrag verhoogt bovendien de kans op ongelukken en dat betekent minder schadevrije jaren.

3. Vul de vloeistoffen zelf bij

Als u iedere keer naar de garage gaat, betaalt u ook iedere keer weer het uurtarief van de garage. Dat betaalt u dus ook voor het bijvullen van de vloeistoffen. Het is vaak een kinderlijk eenvoudige taak om dit zelf te doen. Uw ruitenwisservloeistof bijvullen is snel gedaan en het oliepeil checken is een fluitje van een cent. Door dit zelf te doen kunt u veel besparen op auto-onderhoud. Heeft u écht twee linkerhanden? Ga dan gewoon naar de garage, zodat u zeker weet dat het goedkomt.

4. Check de bandenspanning regelmatig

banden

De bandenspanning van de banden van uw auto is ontzettend belangrijk. Bij voorkeur checkt u de bandenspanning maandelijks. De hoogte van de bandenspanning verschilt per auto. Vaak kunt u met behulp van een kaart bij de bandenpomp wel kijken wat voor uw auto van toepassing is.

5. Lamp stuk? Vervang deze zelf, indien mogelijk

Heeft u een kapotte lamp? Bij oudere modellen is het nog mogelijk om deze zelf te vervangen. Het is vaak een eenvoudige taak en daarmee kunt u flink besparen op auto-onderhoud. Heeft u een modernere auto? Dan bent u vaak gebonden aan de garage.

6. Houd de motor ‘gezond’

Het is belangrijk dat de motor goed blijft. Het is daarom belangrijk dat de omliggende filters goed kunnen werken. Tijdens het rijden komen er allerlei viezigheden, stofjes en bacteriën bij de luchtfilter. Zorg er daarom voor dat u deze reinigt. Ook de oliefilter mag regelmatig schoongemaakt worden. Hoe dat precies moet, verschilt per auto maar is vaak wel een relatief eenvoudige taak.

7. Bescherm uw auto met een autohoes

Heeft u de auto weer thuis geparkeerd? Maak dan gebruik van een autohoes. Hiermee kunt u uw auto beschermen als deze geparkeerd staat. Rondvliegend vuil komt zodoende niet op uw auto.

8. Kies niet voor de merkdealergarage

merkdealer

De merkdealergarage is vaak erg prijzig. Als u nog garantie op uw auto heeft, kan het soms wel raadzaam zijn om hierheen te gaan. Indien u in het bezit bent van ietwat oudere auto, is het eigenlijk zonde om naar de merkdealer te gaan. Er zijn voldoende kwalitatieve garages die voor een veel minder hoog uurtarief werken. Bekijk recensies op bijvoorbeeld Google of Facebook om in te schatten of de garage goed werk aflevert.

9. Gebruik tweedehands onderdelen, indien mogelijk

Soms is het ook mogelijk om gebruik te maken van tweedehands onderdelen. Ook zijn er B-merken die wellicht net zo goed werken als het originele merk. Daarmee kunt u flink besparen op auto-onderhoud.

Besparen op autoverzekering

Een extra tip nog: besparen op uw autoverzekering is óók besparen. Door jaarlijks over te stappen van autoverzekeraar, kunt u veel geld besparen. Via deze link kunt u autoverzekeringen vergelijken via onze onafhankelijke vergelijkingstool. U treft hier een helder overzicht van de verschillende verzekeraars.

2.6/10 - (16 stemmen)