Met de auto op wintersport: wat neemt u mee?

Op moment van schrijven is de wintersport in volle gang, maar wat neemt u allemaal mee tijdens deze vakantie? Natuurlijk moet je de standaard spulletjes bij je hebben, zoals een ID-kaart (of paspoort), kleding en uw tandenborstel. Maar als u met de auto gaat, heeft u ook bepaalde verplichte veiligheidsuitrusting nodig. Zo moet u in bepaalde landen bijvoorbeeld verplicht een sneeuwketting hebben.

Winterbanden

Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden in veel Europese landen verplicht. In de populaire wintersportlanden sneeuwt het natuurlijk ook meer en om die reden is het wel zo veilig om winterbanden te hebben. U heeft daarmee veel meer grip op de weg. Als u geen winterbanden heeft, riskeert u in een fikse boete. De hoogte daarvan verschilt per land. Ook kan het zijn dat u aansprakelijk gehouden wordt voor de gemaakte schade, ook al was het niet uw schuld. Om die reden is het altijd belangrijk om winterbanden te hebben, als u met de auto op wintersport gaat.

Sneeuwkettingen

In Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk is het ook verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige gebieden is dit namelijk verplicht. Het zorgt voor meer grip en daarmee rijdt u dus ook veiliger. Als u verplicht bent om met sneeuwkettingen te rijden, wordt dat gemakkelijk aangegeven op de borden.

Verbanddoos

Een verbanddoos is sowieso handig om mee te nemen op vakantie, maar in sommige landen is het zelfs verplicht om dit in de auto te hebben. Zorg er daarom voor dat je deze op een zichtbare plek in de auto hebt liggen. Onder de passagiersstoel zou bijvoorbeeld een goede plek zijn. Zorg er in ieder geval niet voor dat het ergens onderin de kofferbak ligt. Als u het dan écht nodig heeft, kunt u het beter maar binnen handbereik hebben.

wintersport

Veiligheidhesjes en gevarendriehoek

Natuurlijk hoopt u geen autopech te krijgen als u met de auto op wintersport gaat, maar het kan natuurlijk maar zo zijn dat dit voorkomt. In alle populaire wintersportlanden bent u dan verplicht om een gevarendriehoek naast de weg te zetten. Daarnaast is het verplicht in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Italië om een veiligheidshesje te dragen. U kunt een veiligheidshesje al kopen vanaf ongeveer drie euro bij de Ikea. Zorg er daarom voor dat u dit voor de zekerheid gewoon in de auto hebt liggen.

Tip: wilt u zich verzekeren tegen pechhulp in het buitenland? Start direct met autoverzekeringen vergelijken en zoek direct de beste deal.

Alcoholtest

In Frankrijk is het verplicht om een eigen alcoholtest in de auto te hebben. Heeft u dat niet? Dan riskeert u een boete.

Vignet

In zowel Oostenrijk als Zwitserland heeft u een vignet nodig om te kunnen rijden op de snelwegen. Deze kunt u dan op de voorruit van uw auto plakken. U kunt een vignet gemakkelijk aan de grens kopen of u kunt ervoor kiezen om deze van tevoren alvast te bestellen bij de ANWB.

Bent u goed verzekerd?

Als u met de auto op wintersport gaat, is het belangrijk om te weten of u wel voldoende verzekerd bent. Wat gebeurt er als u plotseling pech krijgt op vakantie? Kunt u dan de pechhulp wel bellen? Dat kunt laten verzekeren met behulp van een reisverzekering, maar ook met behulp van uw autoverzekering. Zorg er in ieder geval niet voor dat u oververzekerd bent. Daarnaast kunt u een reisverzekering nemen voor een eventuele vroegtijdige terugkeer, een ongeval of eventuele diefstal van goederen. Bekijk daarvoor de polis van de reisverzekering. Tot slot is het belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben. Wat dekt uw zorgverzekering op uw wintersportbestemming? Neem contact met hen op, zodat u zich eventueel aanvullend kan verzekeren voor uw reis.

2.8/10 - (18 stemmen)