Aansprakelijkheid bij een zelfstandig rijdende auto?

Nederland staat op het punt om te experimenteren met volledig zelfstandig rijdende auto’s. Bij wie ligt de aansprakelijkheid in geval van een ongeluk? Bij de fabrikant of bij de eigenaar van de auto? En wat heeft dat voor gevolgen voor de verplichte WA-verzekering?

Deze week nog zal de Tweede Kamer vergaderen over de wetswijziging, die het mogelijk maakt dat volledig zelfstandige rijdende auto’s de weg op mogen. Dat kan gevolgen hebben voor autoverzekeraars, want wat als er straks alleen nog maar zelfstandig rijdende auto’s zijn?

WA-verzekering

De WA-verzekering is verplicht in Nederland voor iedere autobezitter. Daar zal binnenkort mogelijk verandering in komen. Als de automatische piloot namelijk de auto bestuurt, kunt u in principe niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele fouten. Het systeem maakt immers de fout en dat is het werk van de fabrikant.

Nooit meer aansprakelijk?

De nieuwe autoverzekering wordt een vereenvoudigde variant: de verkeersverzekering. Als uw auto schade veroorzaakt, vergoedt uw verzekering de herstelkosten. De andere partij zal ook de schade claimen bij zijn of haar eigen autoverzekering. Daarmee houdt het ook op. De tegenpartij zal dus geen schade verhalen op uw eigen verzekering.

De verzekeraar zal niet meer hoeven uit te zoeken wie schuldig is. Er is namelijk geen sprake meer van schuld en aansprakelijkheid. Dat is ook kostenbesparend.

Tip: waarschijnlijk heeft u nu nog een auto die u zelf moet besturen! Wilt u graag besparen op uw autoverzekering? Start dan met autoverzekeringen vergelijken.

Vragen rondom de verkeersverzekering

De verkeersverzekering klinkt een goede stap. Echter zijn er nog een aantal elementen waar rekening mee moet worden gehouden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer u een aanrijding met iemand hebt, die geen verkeersdeelnemer is? Of hoe wordt de schade afgehandeld in het buitenland? Waarop is de prijs van de verkeersverzekering gebaseerd? En wie is verantwoordelijk voor de zelfstandig rijdende auto met meerdere inzittenden?

Tweede Kamer

De Tweede Kamer vergadert deze week over de experimenten van de nieuwe auto. Het Verbond van Verzekeraars is door de politici opgeroepen om na te denken over de verkeersaansprakelijkheid. Het Verbond stuurde eerder al een brief naar de kamer. Hier werd Groot-Brittannië als voorbeeld genoemd. De overheid hier gaat in gesprek met verzekeraars over de nieuwe wetten rondom aansprakelijkheid.

Geen menselijke fouten meer

Zelfrijdende auto’s maken minder fouten dan de menselijke bestuurder. Verwacht wordt dan ook dat het aantal verkeersschades en verkeersdoden flink zal afnemen. Helaas zijn de zelfstandig rijdende auto’s nu nog erg duur. Hopelijk komt daar echter op korte termijn verandering in.

3.6/10 - (12 stemmen)